Jak wybrać blat kuchenny?

Blaty są jednym z najważniejszych elementów każdej kuchni. To właśnie tam przygotowujemy posiłki, trzymamy niektóre sprzęty kuchenne czy dekoracje. Na co należy zwrócić uwagę wybierając blat ?
• Trwałość powierzchni , łatwość w czyszczeniu. Dobrze jest , gdy blat jest wytrzymały na wysoką temperaturę, a dodatkowym atutem jest łatwość czyszczenia.
• Dopasowanie do pozostałych elementów. Gotowe zestawy posiadają już gotowe blaty, jednak decydując się na kuchnie na wymiar Zamość , musimy go samodzielnie dobrać. Należy podjąć tę decyzję, dopasowując go do pozostałych mebli, np. na zasadzie zbliżonego koloru Bądź też na zasadzie kontrastów

Istnieją różne rodzaje blatów, w zależności od materiałów z których postały:
• Z kamienia naturalnego. Zalety tego blatu to wytrzymałość, odporność na zarysowania. Taki wybór będzie odpowiedni zarówno do wnętrz nowoczesnych, jak i tradycyjnych. Blat wykonany z kamienia naturalnego nie jest najtańszy, ale może nam służyć przez długi czas, więc jest dobrym rozwiązaniem.
• Marmurowy, W pomieszczeniach o wysokiej wilgotności zaleca się nie używać marmurowych blatów, ponieważ ich absorpcja wody jest bardzo wysoka, dzięki czemu łatwiej jest tworzyć plamy i przebarwienia. Jeśli jednak chcesz używać marmurowych blatów w kuchni, pamiętaj o regularnej impregnacji, co może zmniejszyć ryzyko wchłaniania i odbarwiania płynów.
• Drewniany , Nie każdy rodzaj drewna może być narażony na działanie wysokich temperatur, dlatego warto to sprawdzić przed zakupem, ponieważ na przykład użycie drewnianego blatu i postawienie gorącego garnka na takim blacie może spowodować odbarwienie. Drewniane blaty powinny być dobrze chronione. Im twardsze drewno, tym większa odporność na zarysowania i uderzenia.

 

You may also like...